Ochorenia uší

Vo veterinárnej praxi sa často stretávame problémom ochorenia uší. Najčastejšou diagnózou je zápal vonkajšieho zvukovodu. Spôsobujú ho ušné roztoče, poranenia, imunitné ochorenia, alergie, atopie, cudzie telesá najmä osiny z lúčnych tráv. Je to častá príčina najmä v letnom období. Hlavnou príčinou pretrvávania problému sú najmä baktérie-stafylokoky a streptokoky. Premnožené kvasinky – malasézie sú niekedy  spúšťačom ochorenia.

Všetky tieto faktory sa zosilňujú, keď má psík príliš úzky, silne osrstený zvukovod (pudlík, bišón), ťažké a nízko nasadené ušnice (kokršpaniel, baset). V letnom období zvyšuje výskyt ochorenia nepriedušnosť, zvýšená vlhkosť napr. vniknutím vody pri plávaní. Zanedbané čistenie, nešetrné a nadmerné vytrhávanie chlpov zo zvukovodu v strihacích salónoch môžu byť ďalšími faktormi zápalu.

Príznaky ochorenia uší

Z príznakov, ktoré nás upozornia na ochorenie sú  hlavne bolestivosť ucha, nepokoj, potriasanie hlavou, škrabanie ušnice panvovou končatinou, začervenanie vonkajšieho zvukovodu a zosilnený zápach. Pri týchto príznakoch je nutné navštíviť veterinárneho lekára. Určenie diagnózy pozostáva z dôkladného vyšetrenia ušnice a zvukovodu. Pomocou otoskopu sa môže nájsť zabodnutý cudzí predmet. Pri opakujúcich sa zápaloch je niekedy potrebné odobrať tampónom výter na určenie pôvodcu a stanoviť jeho citlivost na antibiotiká.

Samotná liečba pozostáva z podávania ušných kvapiek  počas dňa, niekoľko dní. Odporúčam po liečbe kontrolu, aby sa zabránilo opakovaniu ochorenia.

Pozor na zanedbanie

Pri zanedbaní, podcenení ochorenia dochádza k zhrubnutiu záhybov ušnice, k tvorbe bradavičnatých útvarov vo zvukovode a jeho následné upchatie. Toto štádium sa rieši operáciou. Po prasknutí bubienka sa zápalový sekrét usadzuje v strednom uchu. Zápal stredného ucha sa lieči omnoho ťažšie než infekcia vonkajšieho ucha.

Majiteľ pravidelnou kontrolou, čistením ušnice papierovými obrúskami že predísť problémom. Čistenie ušnými tyčinkami sa neodporúča z dôvodu zatláčania ušného mazu hlbšie do zvukovodu. Váš štvornohý kamarát tak bude vždy pripravený naslúchať vašim želaniam.


MVDr. Ivana Lazúrová

Prihlásenie na odber noviniek


O klinike

Vybudovali sme prvú kliniku v Bardejove s celodennou prevádzkou a pohotovostnou službou

Ordinačné hodiny

Pondelok - Piatok:
9.00 - 12.00 / 14.00 - 17.00
Sobota: 8.00 - 10.00

Kontakty

Telefón: + 421 (0)905 748 042Jiráskova 16 • Bardejov
vedľa predajne CITROENKontaktujte nás