V letnom období sa pri prechádzkach prírodou často stretávame so situáciou, keď si domov prinesieme kliešťa ako neželaného parazita. Jedná sa predovšetkým o kliešte rodu Ixodes, ktoré sa nachádzajú na konci stebiel tráv a párom končatín sa snažia zachytiť o oblečenie prípadne srsť zvierat. Množstvo prisatých kliešťov na koži našich psíkov je toho dôkazom.

Sú častokrát  prenášačmi – vektormi nebezpečnej nákazy Lýmskej boreliózy. Pôvodcom tohto ochorenia ľudí a zvierat je spirochéta Borelia burgdorferi.

Štúdie z rôznych krajín uvádzajú významné rozšírenie boreliózy  psov. Séropozitivita (pes sa stretol s pôvodcom, ale nemusel ochorieť) v Európe dosahuje pomerne vysoké percentá Nemecko(35,5%), Španielsko(21%), Holandsko(18%). Na Slovensku bola zistená pozitivita boreliózy u psov 31,2%.

Choroba bez príznakov

Toto ochorenie pri niektorych psoch začína bez zjavných klinických príznakov. Môže však prerásťdo ďalšej fázy ochorenia, kedy už je ťažko liečiteľné. Objavujú sa bolesti, opuchy, zápaly kĺbov končatín s krívaním, horúčka, nechutenstvo, malátnosť, letargia, depresia a nekoordinovanosť pohybov. Pri pokročilých stavoch sú postihnuté obličky, centrálny nervový  a kardiovaskulárny systém. Príznaky môžu pretrvávaťaj vyše roka.

Terapia boreliózy je účinná najmä v ranných štádiách. Pozostáva z podávania antibiotík po dobu troch až štyroch týždňov, čo u väčších psov môže byť dosť nákladné. Kliešte prenášajú aj iné choroby ako napr. babeziózu vyskytujúcu sa v južnej Európe, ale už aj na južnom Slovensku.

Vakcinácia proti kliešťom

Najdôležitejšie je však predchádzať ochoreniu boreliózy pomocou vakcinácie. V súčastnosti máme k dispozícii vakcíny od viacerých výrobcov. Vakcinujú sa psíky od veku dvanástich týždňov. Očkovanie sa opakuje za 3 týždne. Imunita trvá rok, preto je potrebná každoročná revakcinácia. Najdôležitejšie je však pravidelne používať účinné antiparazitiká, ktoré chránia pred samotným prenášačom týchto ochorení – kliešťom. Prípravky je možné kúpiť vo veterinárnej ambulancii. Sú vo forme roztokov alebo obojkov. Roztok alebo tzv. spot on sa aplikuje priamo na kožu zvieraťa  a  po vstrebaní chráni štyri týždne. Obojok sa nasadzuje začiatkom výskytu parazitov a chráni  6 mesiacov. Kliešťa vyťahujeme pinzetou, vytočením a miernym ťahom od miesta prisatia. Roztoky a oleje na umrtvovanie kliešťov nepoužívame. Po odstránení kliešťa, miesto vydenzifikujeme.


MVDr. Patrik Ličko