Škrabanie kože

Škrabanie a strata srsti majú vždy svoj dôvod. Zistiť pravú príčinu je však niekedy mimoriadne zložité. Preto sa častokrát dáva prednosť odstráneniu samotného svrbenia pred liečbou ochorenia, ktoré ho spôsobuje. Najčastejšími príčinami svrbenia sú parazity a alergia. Intenzita, ako aj lokalizácia miesta škrabania je rôzna, závisí od príčiny vzniku, ktoré má široké spektrum. Napríklad, ak si váš miláčik škrabe hlavu či ramená, ohrýza sa na ďalších miestach a v srsti nachádzate lesklé čierne nečistoty, môže na jednať o blchy. Niektoré psy, či mačky dráždi už nepatrné množstvo látky s protizrážanlivými účinkami, ktorá sa dostane do ranky z blších slín. Tá spôsobí škrabanie a na poškrabanej koži sa môžu množiť baktérie alebo kvasinky, ktorých prítomnosť zvýši intenzitu škrabania. V tomto prípade hovoríme o hypersenzitivite na blšie kusnutie. Ak ide o veľmi intenzívne škrabanie, predovšetkým na hlave a ušiach, ide pravdepodobne o ochorenie kože – svrab. Svrbenie sa však môže lokalizovať len na oblasť uší, v tom prípade môže ísť o napadnutie uší ušnými roztočmi alebo ide o infekciu zvukovodu. Škrabanie sa vášho miláčika po celom tele bez prítomnosti parazitov, signalizuje možnú alergiu.

Infekcia kože

Existuje mnoho ďalších príčin škrabania sa, ktoré často vedú k následnej infekcii kože. Pri atopickej dermatitíde ide o dedičnú predispozíciu k tvorbe IgE protilátok, ktoré má za následok klinicky sa prejavujúcou precitlivenosťou na alergény vonkajšieho prostredia. Častou príčinou svrbenia či už u psov, ako aj mačiek je sarkoptový svrab. Ide o prenosnú dermatózu vyvolanú roztočom (ektoparazitom). Je charakterizovaný neustálym, často neustupujúcim škrabaním sa, pri ktorom sa zvieratá neustále obtierajú o okolité predmety, čím si spôsobujú vypadávanie srsti a dobné ranky na koži. Okrem napadnutia svrabovým roztočom, môže byť zviera napadnuté roztočom Cheyletiella (pochodujúce lupiny), žijúca na povrchu kože, prejavujúca sa rôznym stupňom prurutické dermatitídy (škrabaním sa) a je doprevádzané tvorbou šupín a chrást. Pomerne častým pôvodcom , ktorý vyvoláva zápal kože je kvasinka (Malassezia) vyvolávajúca u psov intenzívne škrabanie sa. Toto ochorenie je spojené so začervenaním, s prítomnosťou žlto- sivých mastných šupiniek, hyperpigmentáciou, vypadaním srsti a sebapoškodzovaním.

Pozor na krmivo

Skrmovaním rôznych druhov krmív sa vo veterinárnej praxi často stretávame s nežiaducou reakciou na krmivo, tzv. potravinová intolerancia. Ide o dermatózu vyvolanú abnormálnou reakciou na krmivo alebo na jeho doplnky. V dôsledku trenia a zaparenia kontaktných kožných plôch, ako sú oblasť pyskov, tváre, vulvy, tela alebo chvosta, vzniká pomerne často ochorenie označované ako intertrigo. Pri tomto ochorení sa vytvárajú lokálne ranky, zápaly a dochádza k hromadeniu povrchových sekrétov, čím sa vytvára vhodné prostredie pre rozvoj sekundárnej infekcie. Svrbenie sa častokrát dostaví po kúpaní nekvalitnými šampónmi.

Úspešnosť liečenia mnohokrát závisí od včasného príchodu majiteľa do veterinárnej ambulancie a dôsledného diagnostikovania choroby spôsobujúcej svrbenie. Je dôležité zdôrazniť, že príliš časté škrabanie sa vášho psa nemusí byť spôsobené len napadnutím parazitmi- blchami.


MVDr. Patrik Ličko

Prihlásenie na odber noviniek


O klinike

Vybudovali sme prvú kliniku v Bardejove s celodennou prevádzkou a pohotovostnou službou

Ordinačné hodiny

Pondelok - Piatok:
9.00 - 12.00 / 14.00 - 17.00
Sobota: 8.00 - 10.00

Kontakty

Telefón: + 421 (0)905 748 042Jiráskova 16 • Bardejov
vedľa predajne CITROENKontaktujte nás