Toxoplazmóza u ľudí

Toxoplazmóza je ochorenie vyvolané jednobunkovým organizmom Toxoplazma gondii. U väčšiny ľudí prebieha asymptomaticky, alebo len s nešpecifickými príznakmi infekčného ochorenia. Vážne ťažkosti sa vyskytujú hlavne u osôb s oslabeným imunitným systémom, alebo u žien bez protilátok, ktoré sa prvýkrát infikujú počas tehotenstva.

Konzumácia mäsa, ktoré obsahuje cysty toxoplaziem, je najčastejším zdrojom infekcie pre ľudí. Tepelnou úpravou mäsa sa tieto cysty zneškodnia. Ďalším zdrojom nákazy sú mačky, ktoré ako jediné sú definitívnym hostiteľom toxoplazmy, napr. zašpinením sa od mačacieho trusu, alebo prostredníctvom prenosu infekčných oocýst na zeleninu slimákmi alebo hmyzom. Mačky vylučujú oocysty spravidla pri prvej infekcii, zriedkavo v neskorších fázach infekcie. Vylúčené oocysty sú infekčné až po 2-4 dňoch. Mačka je zároveň aj medzihostiteľom pre toxoplazmy. Nesie ich v sebe, ale len zriedkavo očividne ochorie. U mačky prebieha ochorenie väčšinou bez vážnejších následkov. Pre ľudí ale predstavuje riziko- už raz infikovaná mačka môže totiž znova vylučovať pre ľudí infekčné oocysty, napr. ak trpí iným ťažkým ochorením.

Ako sa človek môže chrániť pred toxoplazmózou?

Pri spolužití s mačkou je dôležité denné čistenie a dezinfekcia mačacej toalety napr. horúcou vodou, čím sa znižuje riziko nákazy, keďže oocysty v truse sú infekčné pre človeka až po 2-4 dňoch. Vyšetrením vzorky trusu a vzorky krvi nám umožní posúdiť možné riziko nákazy od mačky. Pri styku  s potravinami sú hlavným zdrojom infekcie pre ľudí surové mäso a nedostatočne tepelne upravené mäsové pokrmy. Ukázalo sa, že cysty zostávajú pri chladničkovej teplote životaschopné až 3 týždne. Keďže mäso vždy môže obsahovať cysty, musí sa už pri pripravovaní pokrmu dbať na hygienu. Aj potraviny môžu ukrývať riziko nákazy. Rastlinné potraviny ako zelenina a šaláty musia  byť starostlivo umyté, pretože môžu byť znečistené infekčnými oocystami prostredníctvom mačacieho trusu.

Ako by sa mala vyšetrovať mačka, aby sa znížilo riziko infekcie majiteľa? Vzorka krvi sa otestuje na prítomnosť protilátok proti toxoplazmóze. Tak sa dokáže, či sa mačka s toxoplazmami vysporiadala alebo bola infikovaná. Ďalej sa vyšetria vzorky trusu. Tak sa stanoví, či je zviera na základe prebiehajúcej infekcie nákazlivé pre človeka. Váš veterinárny lekár  Vám výsledky vyšetrení zinterpretuje a prediskutuje s Vami vhodné opatrenia.


MVDr. Patrik Ličko

Prihlásenie na odber noviniek


O klinike

Vybudovali sme prvú kliniku v Bardejove s celodennou prevádzkou a pohotovostnou službou

Ordinačné hodiny

Pondelok - Piatok:
9.00 - 12.00 / 14.00 - 17.00
Sobota: 8.00 - 10.00

Kontakty

Telefón: + 421 (0)905 748 042Jiráskova 16 • Bardejov
vedľa predajne CITROENKontaktujte nás